Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Polabiny B - Caissa Pivovar Dalešice 4,5 : 3,5 aneb body byly blízko

Polabiny B - Caissa Pivovar Dalešice 4,5 : 3,5 aneb body byly blízko

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V 6. kole 2. ligy nás los vyslal do Pardubic k zápasu se sousedem v tabulce Polabiny B, kterému se dosud letos zjevně nedařilo podle jeho představ. S námi ale bohužel zabrali, byť s určitou dávkou štěstí. Prvními příspěvky do zápisu byly dvě remízy černými na 1. a 7. šachovnici. Proti Vojtěchu Mejzlíkovi zvolil Aleš Jedlička krotkou výměnnou variantu královské indické a po výměně všech lehkých figur se z pozice vytratil jakýkoli vzruch.

Rovněž soupeř kapitána Luboše Jan Černý pojal zahájení nevýbojně a po výměně dam a většiny lehkých figur při jediném otevřeném sloupci c si aktéři museli plácnout na smír. Do vedení jsme přešli zásluhou letošní opory sboru Vítka Veselého. Na šestce proti Josefu Kourkovi získal již v zahájení značnou převahu, přesně ji vystupňoval a po chybě ztrácející materiál se musel soupeř již v 24. tahu vzdát.

Poté však došlo v dosud příznivě ae vyvíjejícím zápasu ke zvratu a v krátkém časovém sledu jsme třikrát z původně dobrých pozic na 3.,4. a poslední šachovnici inkasovali nuly. Petr Walek černými proti Radku Bujnochovi v neotřelé variantě sicilské snadno vyrovnal. Po nepřesnosti musel ponechat krále v centru, bílý se dostal k nebezpečné iniciativě a po další chybě Petr ztratil figuru a musel kapitulovat.

Já jsem bílými v Nimcovičově indické proti Jaroslavu Mojžíšovi nesprávně provedl správnou myšlenku a místo rošády spojené s dočasnou obětí pěšce s více než dostatečnou ikompenzací zvolil ústup králem na dámské křídlo. Ve zhruba rovné pozici jsem spáchal nejprve nepřesnost, poté příšernou hrubku a bylo vymalováno.

Standa Mezlík s Lubošem Trojanem v dámském gambitu dlouho manévrovali při plné šachovnici. Standa přešel bez povšimnutí kolem výhodného průlomu e4, poté místo výhodného otevření c sloupce pozici zbytečně zablokoval a pustil se do nepříliš připraveného nástupu na královském křídle. V následných zápletkách ztratil materiál a musel se vzdát.

Naději ještě vykřesal Roman Bradáč. Na páté desce jeho soupeřka Kateřina Vlčková v rovné pozici po zahájení nezvládla taktické zápletky, ztratila bez větší kompenzace pěšce a materiální převahu dotáhl Roman s přispěním soupeřky do vítězného konce. O výsledku tak rozhodl duel na druhé šachovnici mezi Josefem Růžičkou a třebíčským rodákem Michalem Novotným. Nepřesnou výměnou jezdce za střelce Michal vypustil výhodu a pozici začal šéfovat nevypuditelný bílý jezdec na d5. Mírnou výhodu se však Josefovi nepodařilo vystupňovat a partie skončila ve zcela rovné věžovce remízou. Takže nakonec nejtěsnější prohra, musíme si zkusit spravit náladu příště doma s ambiciózní Lípou.

V tabulce zde se držíme na sedmém místě, nicméně nějaké body budeme muset ještě přidat.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...