Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Spartak Třebíč – ŠK Caissa Třebíč „D“ 3 – 5

TJ Spartak Třebíč – ŠK Caissa Třebíč „D“ 3 – 5

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

V neděli 21. 11. se odehrálo třetí kolo Krajské soutěže Vysočina – východ. Soupeřem třebíčského „déčka“ byl TJ Spartak Třebíč. K utkání všichni hráči přistoupili zodpovědně. Na každé z šachovnic se odehrával boj o každé pole.

Na první šachovnici hrál Vladimír Bazala proti Petr Valkovi. V závěru partie měl soupeř málo času. Náš hráč nabídl remízu a soupeř ji v časové tísni přijal.

Na druhé desce se odehrával boj mezi Jiřím Obršlíkem a Rostislavem Štorkem. Zpočátku se hra vyvíjela pro vyrovnaně. Náš hráč se snažil útočit na královském křídle, ale přehlédl jeden soupeřův tah, pomocí kterého si nechal chytit dámu a poté partii vzdal.

Třetí šachovnici hostil Vladimír Benda a za soupeře měl Tomáše Košuta. Partie byla již od začátku velice bojovná, kde ve střední hře došlo k ostrým výměnám. Soupeř udělal velkou rošádu a našemu hráči zůstal král ve středu bez rošády. I přesto hrál Vladimír velice útočně. Avšak soupeř byl velmi pozorný a všem útokům se ubránil. V koncovce každému zůstala věž, král a dva pěšci. Soupeř nabídl remízu a náš hráč ji přijal.

Na čtvrté šachovnici se utkali Jaroslav Tellinger a Jitka Košutová. Hrál se odmítnutý dámský gambit, který probíhal poklidně. Ve střední hře soupeřka přehlédla kombinaci, díky které jsem získal věž za střelce. S touto výhodou jsem pokračoval až do další chyby soupeřky, kde jsem získal zadarmo střelce. Soupeřka poté partii vzdala.

Boje na prvních čtyřech šachovnici

Boje na prvních čtyřech šachovnicích

Na páté šachovnice sehrál partii Jiří Holý s Anetou Zerzánkovou. Zpočátku velice vyrovnaná hra. Ve střední hře začal Jirka útočit na dámském křídle při provedené velké rošádě soupeřky. Nakonec dobrou kombinací vynutil s pomocí střelce mat dámou.

Šestá šachovnice hostila pány Lukáše Bachana a Alberta Sukaného. Tato partie byla nejdelší, kde se soupeř dostal do časové tísně, během které získal Lukáš pěšce a poziční výhodu a tu také uplatnil v podobě postavení si dámy. Soupeři nezbývalo nic jiného než se vzdát.

Na sedmé šachovnici se setkal Zbyněk Ševčík s Jaroslavem Tenklem. Ve střední hře při útoku na soupeřova krále Zbyněk přehlédl tah, kde soupeř střelcem napadl dámu, která byla v zákrytu s věží. Tímto přišel o materiál a ztratil i poziční výhodu. V partii odvážně pokračoval se snahou uhrát remízu. Soupeř ale hrál velmi pečlivě a partii vyhrál.

Na poslední, osmé šachovnici, sehráli partii Alois Pokorný s Adamem Sukaným. Zde náš hráč hrál útočně a soupeři nezbývalo nic jiného než se bránit. Po několika nepřesných tazích ve střední hře přišel soupeř o materiál. Alois dále útočil a získal absolutní poziční převahu, kterou nakonec s přehledem uplatnil.

Druhá linie: 5.–8. šachovnice

Druhá linie: 5.–8. šachovnice

Aktualizováno Pondělí, 22 Listopad 2010 23:33  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...