Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Žďár nad Sázavou „A“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 2½ – 5½ aneb přepište dějiny!

TJ Žďár nad Sázavou „A“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 2½ – 5½ aneb přepište dějiny!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Pamětníci jistě vzpomenou na doby, kdy "A" mužstvo Žďáru zle zatápělo nejsilnější sestavě Caissy. Kdo by se kdy nadál, že třebíčské "Céčko" jednou s přehledem porazí nejlepší žďárský výběr. Dějiny jsou přepsány! Teď ale popořádku.

Do sněhového rána jsme z Třebíče vyrazili něco před devátou hodinou, neboť se dalo oprávněně předpokládat, že cesta do Žďáru nebude vzhledem k panujícímu počasí nejsjízdnější, což se bezezbytku potvrdilo. Vláďa Uher, který nás pravidelně vozí oním pověstným "mikrobusem", se však ukázal jako vynikající řidič a bezpečně nás dovezl včas na místo. Utkání, kterému jsme vzhledem k postavení "B" družstva v II. lize přikládali zásadní význam, mohlo začít.

Pavel Večeřa proti Antonínu Čížkovi

Zdravotní indispozice Tondy Čížka přinutila naši jedničku po několika zahajovacích tazích navrhnout remízu, což nebylo oslyšeno. Krátce poté učinil na páté šachovnici stejnou nabídku Jaromír Pavliš mně. Ani já jsem s přijetím smíru neváhal, neboť Jaromíra považuji za silnějšího hráče než jsem já, byť mi soupeř po partii řekl, že se mu jeho pozice příliš nelíbila.

Pěknou výhrou se zaskvěl Honza Tesař, který si na druhé desce elegantně poradil s Karlem Vašutem. Pozice před závěrečným úderem stojí za ukázku.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Závěr partie Tesař–Vašut 

Určitě jste uhodli, že následovalo 27.Dxe7!, načež se černý vzdal.

Poté jsem již začal věřit, že se vše chýlí k dobrému konci. Na třetí šachovnici měl lepší pozici vůdce černých figur Vláďa Uher, který ve svém oblíbeném Caro-Kannu nakonec utrápil Lubomíra Bukáčka. Vláďa mi dávno předtím s úsměvem oznámil, že určitě vyhraje, neboť soupeř má ve svém táboře příliš slabin (pěšce c5, b5). Jak řekl, tak učinil. Slovo dělá muže :-).

Lubomír Bukáček proti Vláďovi Uhrovi (3. šachovnice)

Remízu udržel černými na sedmé šachovnici ve své oblíbené francouzské Jaroslav Huňáček proti nebezpečnému Vlastimilu Siebenbürgerovi. V Jardovu pozici jsem popravdě řečeno neměl přílišnou důvěru, ovšem neoprávněně. Posuďte sami.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Siebenbürger–Huňáček 

Po 21.Dd6 Vxa2, jak se stalo v partii, ukazuje počítač pro bílého jen minimální výhodu.

Premiérové vystoupení se povedlo Vladimírovi Bazalovi, který bílými na osmé desce, světe div se, rozehrál anglickou:-). Duel s Adamem Šimonem byl "ostrý a nepřehledný", jak Vláďa s oblibou konstatuje, a přesně to našemu hráči sedí. Vláďa spustil silný útok (zejména nalezení tahu Jf5 bylo obtížné), získal pěšce a tuto převahu uplatnil k výhře.

Premiérové vystoupení se povedlo Vláďovi Bazalovi

Z posledních dvou partií, tedy z bojů mezi Standou Mezlíkem a Ivo Svobodem (6.) a Milošem Milostným s Josefem Fišarem (4.), jsem toho příliš neviděl. Mohu jen konstatovat, že dle mého zdání Standa Mezlík stál po celou partii lépe a Miloš nikdy výrazně hůře, takže dělení bodu mezi oběma dvojicemi se jeví jako poměrně spravedlivé.

Spokojený kapitán Josef Sedlák

Co dodat na závěr? Zasloužené a potřebné vítězství. Jen tak dál!

Aktualizováno Čtvrtek, 16 Prosinec 2010 00:35  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...