Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Stanislav Myšička slaví 65. narozeniny!

Stanislav Myšička slaví 65. narozeniny!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Většina z nás oslaví Silvestra poslední den v roce, ovšem náš kolega z šachového klubu Ing. Stanislav Myšička může začít již o den dříve, neboť 30. prosince oslaví 65. narozeniny. Před časem jsem Standu požádal, aby mi sdělil pár informací o sobě, ale moc toho neprozradil.

Do našeho klubu přišel již před mnoha lety z východního Slovenska, kde byl v roce 1972 jedním ze zakladatelů šachového oddílu TJ Chemlon Humenné a postupně pomohl ke vzniku šachových klubů i ve Snině a dalších městech okresu. Poměrně dlouhou dobu vykonával funkci předsedy Okresního šachového svazu. Získal I. výkonnostní třídu a stal se i několikanásobným přeborníkem okresu Humenné. V soutěží družstev se dokonce probojovali do II. ligy. Někdy z této doby pochází i fotografie, na níž ho vidíme coby vůdce černých figur.

Ing. Stanislav Myšička slaví 65. narozeniny

Po roce 1989 na delší dobu šachy opustil a angažoval se v politice. Po přestěhování do Čech již Standu pamatuji jako vedoucího jednoho z Domovů důchodců v Třebíči a pracovně svoji kariéru končil jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Více mi  toho o sobě nesdělil, tak jenom dodám, že je vášnivým hráčem bleskových partií a neméně vášnivým kuřákem (a to i přes zdravotní problémy se srdcem!).

Na závěr ještě dvě kuriozity. Stanislav přišel před lety do našeho klubu jako silná I. VT a jeho slovenské ELO bylo hodně přes 1900 bodů. Přestože záhy získal české občanství, jeho „uznání“ ELA trvalo několik sezón a spousta silných hráčů se divila, jak mohou prohrát se soupeřem, který nemá rating!  Svědkem krásné příhody jsem byl v zápase Caissy Třebíč „C“ proti „B“ družstvu Havlíčkova Brodu, kde Standův soupeř na 1. šachovnici byl KM Brož. Ve vyrovnané pozici v zahájení hráč soupeře nastavil dámu, což náš oslavenec ignoroval a pokračoval ve vývinu. V dalším tahu brodský hráč s hlasitým úlevným výdechem dámu uklidil do bezpečí a partie pokračovala dále. Po chvíli se Standa objevil v kuřárně a na moji otázku, proč soupeři dámu nevzal se svým typickým širokým úsměvem odpověděl: „Víš doktore, mě vůbec nenapadlo, že by kandidát mistra nastavil v zahájení dámu…“

V letošní sezóně kvůli zdravotním problémům sehrál v soutěžích družstev pouze dvě partie. Na snímku pořízeném autorem článku sedí vpravo vedle kapitána družstva Jaroslava Tellingera. Ač je partie zjevně ve stádiu zahájení, je vidět, že Standa studuje pozici velmi pozorně a možná zkoumá, zda soupeř nenastavil dámu.

Ing. Stanislav Myšička slaví 65. narozeniny

Aktualizováno Čtvrtek, 30 Prosinec 2010 16:33  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...