Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home

ŠK Bystřice nad Pernštejnem 3,5:1,5 ŠK Caissa Třebíč C aneb domácí uragán na předních šachovnicích

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Dne 8. 12. 2019 jsme s naším C družstvem ve složení Benda, Novák, Kovács, Škarvada, Hruška vyrazili opět po roce do Bystřice nad Pernštejnem, s největším favoritem soutěže.

Jak jsme učinili před rokem, tak jsme učinili i nyní a samozřejmě jsme nechali auto zaparkované vedle betléma na náměstí. Zatímco zbytek týmu šel okamžitě do hrací místnosti, která se nachází v budově DDM (Domov dětí a mládeže), tak já jsem ještě na poslední chvíli musel pátrat po obchodě, aby si koupil nějaké to občerstvení. No jo, když člověk plánuje nákup a následně zaspí, tak se toho před odjezdem moc nestihne. Nakonec se vše stihlo a mohlo se začít hrát.

Na první šachovnici náš hrající veterán Vláďa Benda musel již potřetí přijmout výzvu, kdy se postavil domácímu Karlu Krondráfovi, který disponuje skoro 2200 ELO. Rozehrála se Sicilská a v pozdější fázi Vláďa ztratil prvního pěšce a domácí hráč tedy neměl strach z koncovky. Ta už dopadla jednoznačně ve prospěch domácího favorita a Vláďa tak ani potřetí nedokázal domácího Krondráfa porazit. 1:0.

Jako další asi po dalších necelých dvou hodinách dohrává Štěpán Škarvada s domácím Janem Jelínkem. Hrála se klasická Italská a po výměně několika pěšců a dvou lehkých figur vznikla ucpaná střední hra a bylo tedy málo prostoru. I přesto, že pozičně lépe stál domácí hráč, tak se oba hráči dohodli na remíze a stav je 1,5:0,5.

Za necelou další hodinu dohrává Ivan Kovács s domácím Tomášem Danielem.  Hrála se Philidorova obrana. Partie se překlápěla z jedné strany na druhou. Soupeř po několika tazích nabízel remízu, kterou nejdříve Ivan za negativního stavu pochopitelně nevzal. Ovšem v pozdější fázi už se oba hráči na remíze dohodli i přesto, že náš hráč stál o fous lépe, tak se domácí hráč zuby nehty ubránil. 2:1.

No a nakonec jsme dohráli úplně ve stejnou dobu já a Tonda Hruška. Tonda rozehrál Královskou Indickou proti Ivu Štorfovi, ale chvílemi to vypadalo bledě, když Tonda špatně spočítal pár tahů a najednou byl kratší o dva pěšce, ale zabojoval, když si vytvořil tlak na královském křídle s věžemi a jezdcem, mohl pomýšlet i na výhru. Ovšem přehlédl věčný šach dámou a nakonec  i zde partie skončila remízou. 2,5:1,5.

A co se týče mě, čekal jsem těžšího soupeře. Původně jsem počítal, že mi za soupeře bude Pavel Klanica, který má ELO skoro 1800, ale nakonec jsem byl nemile překvapen, když jsem hrál proti Radovanu Hájkovi, který disponuje dokonce 1900 ELO. Takže jsem se snažil bojovat. Rozehrála se Horwitzova obrana, s kterou jsem pochopitelně nepočítal. 30 tahů jsem se soupeřem držel krok, ale čas docházel a nakonec mě soupeř v koncovce přehrál, kdy lapal věží pěšce se šachem a dalším tahem, kdy hrozil mat dámou jsem nakonec kapituloval. Konečný stav 3,5:1,5, stejně jak před rokem jsme prohráli na prvních dvou šachovnicích.

I přesto, že se nám opět nepodařilo Bystřici porazit, tak si opět odnášíme cenné zkušenosti do dalších partií a třeba se povede příště.

Aktualizováno Úterý, 10 Prosinec 2019 15:03  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...