Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Šachový festival Vysočiny 2015

Šachový festival Vysočiny 2015

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Ve dnech 15.5.-23.5.2015 se uskutečnil Šachový festival Vysočiny. Jeho náplní bylo MČR mužů, MČR žen a otevřený turnaj FIDE Open hraný zároveň jako KP Vysočiny. Z ŠK Caissy Třebíč přijeli bojovat hned 4 zástupci: Eva Kulovaná mezi ženami a Luboš Svíženský, Rostislav Štork a Petr Walek ve FIDE Openu.

Eva do turnaje nevstoupila asi úplně podle svých představ, když v prvním kole prohrála s poslední nasazenou (ale na druhou stranu talentovanou) Martinou Fuskovou. Po této porážce se však „oklepala“ a její vcelku solidní výkon stačil na 4. místo, čímž potvrdila své nasazení.

Rosťa Štork naopak začal turnaj velmi dobře. Po čtyřech kolech měl již na kontě tři body a tak zavítal na páté kolo do vedlejší místnosti na on-line, kde se hrálo zároveň i MČR mužů a žen. Zde už bohužel na svého soupeře nestačil a tak se musel vrátit zpět do hlavní místnosti pro FIDE Open. Na poslední čtyři kola chytil poměrně silné soupeře, z nichž 3 byli mladí talentovaní šachisté. Proto je konečných 4,5 bodu pěkný výsledek, který i zhruba odpovídal Rosťově nasazení.

Luboš Svíženský už od začátku turnaje chytal velmi silné elisty nad 2100 (z  toho tři měli téměř 2200). I přes své nízké nasazení dokázal svým soupeřům skvěle čelit a při remízách s těmito, jak on sám říkal, „bijci“ se na čtyři kola podíval do vedlejší místnosti na on-line. Nakonec tento výkon stačil na 5,5 bodu (při jediné prohře). Sám Luboš byl s tímto výsledkem velmi spokojen a snad ho příště nejenom zopakuje, ale i vylepší.

Petr Walek odehrál celý turnaj na onlajnech, což bylo často dáno i jeho vysokým nasazením. První dvě kola získal zatím povinných 100%, ve třetím už ho však čekala první porážka. FM Stanislav Kuba už sice delší dobu nemá elo, které by se aspoň podobalo elu pro FIDE mistra, stále však hraje opravdu velice dobře, což i sám potvrdil, když se 7 body dýchal na záda lotyšskému a německému favoritovi. Po této prohře ještě přišly 2 remízy s elově slabšími soupeři. To ale až takový neúspěch nebyl, s jedním stál dokonce na prohru. Další dvě výhry Petra katapultovaly zpět do boje o titul Krajského přeborníka, kde narazil na další překážku jménem Sebastian Plischki. Los ještě navíc udělil Petrovi černé figury a i přes veškerou snahu nakonec musel kapitulovat. Ztráta celého bodu kolo před koncem je nepříjemná, ale konečná výhra v posledním kole zajistila nejenom 6 bodů a krásné 5. místo, ale i titul Krajského přeborníka Vysočiny mužů, který Petr získal už potřetí. Určitě skvělý výsledek.

FIDE Open nakonec vyhrál Lotyš IM Andrejs Strebkovs, MČR mužů již po několikáté GM David Navara a MČR žen WIM Tereza Olšarová. Podrobné výsledky zde, oficiální stránky festivalu zde.

Krajský přeborník

spokojený krajský přeborník

 

Krajský přebor

první pětice Krajského přeboru ve společnosti vedení turnaje a zástupce sponzora


FIDE Open

prvních pět turnaje FIDE Open

Aktualizováno Pondělí, 25 Květen 2015 18:30  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...